Soalan & Jawapan Untuk Minggu Separuh Akhir Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Separuh Akhir Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Separuh Akhir Clever Girl Malaysia 2017 | Program realiti “gameshow” yang mencari gadis terpintar di Malaysia kembali dengan musim baharu. Pada musim yang lepas, Fatin Nuraisya dari Kelantan telah dinobatkan sebagai Clever Girl Malaysia yang pertama, di mana beliau telah memenangi hadiah utama wang tunai RM100,000. Program ini menggabungkan elemen realiti dan “gameshow” yang menilai pengetahuan am dan personaliti setiap peserta. Para peserta akan dinilai oleh kuiz mingguan yang diadakan secara langsung. Dihoskan oleh Alif Satar.

Disamping peserta, kadang-kadang aku juga terdetik nak jawab soalan-soalan dia. Tapi aku tengok agak sukar juga soalan yang disediakan oleh pihak MENSA Malaysia ni. Jadi kat sini aku kongsi sedikit soalan-soalan beserta jawapan disertakan huraian untuk minggu separuh akhir. Tapi mungkin ada yang aku tak tahu. Aku tinggallah

*Walaupun Clever Girl dah habis aku nak kongsi juga soalan dan jawapan haha

Pusingan Pertama

1.   Bakteria yang berbentuk Rod adalah dikenali sebagai _____

a. Spiroket
b. Kokus
c. Spirilla
d. Basilus

Bacillus is a genus of gram-positive, rod-shaped bacteria and a member of the phylum Firmicutes.

2.   Hiasan kepada ini dipakai oleh lelaki dari suku kaum ____


a. Sigah
b. Dastar
c. Rungus
d. Bajau

3.   Antara berikut, sungai yang manakah mengalir ke laut Meditteranean?

a. Sungai Nil
b. Sungai Limpopo
c. Sungai Amazon
d. Sungai Danube

Sungai Nil tamat di sebuah delta yang mengalir masuk ke Laut Mediterranean.

4.   Suva adalah ibu negara ____

a. Tonga
b. Samoa
c. Tuvalu
d. Fiji


Suva is the capital, second largest municipality and largest municipality with city status in Fiji.

5.   Gentian optik berfungsi berdasarkan prinsip ____

a. Pembiasan
b. Pantulan dalam penuh
c. Penyebaran
d. Interferens

Gentian optik merupakan benang kaca halus yang digunakan bagi menyalur cahaya. Cahaya yang dipancarkan melalui gentian disimpan disebabkan pantulan dalam penuh (total internal reflection) dalam bahan tersebut

6.   Alat muzik ini dari Sarawak dipanggil ____

a. Sompotan
b. Gambus
c. Sape
d. Rebab

7.   Antara berikut namakan tokoh bersejarah yang hidup di antara tahun 76 - 138 Masihi

a. Augustus
b. Hadrian
c. Marcus Aurelius
d. Claudius

Augustus (16 January 27 – 19 August 58)
Hadrian (24 January 76 – 10 July 138)Marcus Aurelius (26 April 121 – 17 March 180)
Claudius (24 January 41 – 13 October 54)

8.   Tanjung Comorin terletak di ____

a. Chile
b. Thailand
c. India
d. Kemboja

Kanyakumari also known as Cape Comorin, is a town in Kanyakumari district in the state of Tamil Nadu, India.

9.   Apakah maksud istilah Veruka di dalam bidang perubatan?

a. Batuk Kokol
b. Penyakit Ketuat
c. Kencing Manis
d. Kurap

Verruca vulgaris. The common wart (ketuat) is a benign growth caused by localized infection with one of the many types of human papillomavirus

10.   Graf ini menunjukkan persamaan ____

a. Y = cot X
b. Y = cos X
c. Y = sin X
d. Y = tan X

Pusingan Kedua

1.   Perkataan 'TAK', 'NIE', 'MOZE' membawa maksud YA, TIDAK dan MUNGKIN di dalam bahasa _____

a. Poland
b. Rusia
c. Arab
d. Finland



2.   Antara berikut, unsur yang manakah mempunyai ketumpatan jisim volumetrik tertinggi (g/cm3)?

a. Merkuri
b. Magnesium
c. Zink
d. Plumbum

Merkuri - 13.69 cm3
Magnesium - 1.738 g/cm3
Zinc - 7.13 g/cm3
Plumbum - 11.34 g/cm3

3.   Di antara karya berikut, yang manakah adalah hasil tulisan Usman Awang?

a. Salina
b. Jiwa Hamba
c. Putera Gunung Tahan
d. Rimba Harapan

Salina - A. Samad Said
Jiwa Hamba - Usman AwangPutera Gunung Tahan - Pak Sako
Rimba Harapan - Keris Mas
*kontroversi katanya, ada yang dah dapat jawapan. Aku google pun susah weh!

4.    Apakah nama dewan perundangan utama negara Rusia?

a. Gukhoe
b. Duma
c. Riksdag
d. Diet

Parlimen di Rusia memiliki dua bahagian, iaitu Majlis Federal yang merupakan majlis tertinggi dan majlis rendah yang dikenal dengan Duma.

6.   Negara Colombia, Sierra Leone, Togo, Chad, Somalia dan India terletak pada garis lintang ______

a. 0o
b. 10o U
c. 20o U
d. 30o U 

7.   Bangunan Sultan Abdul Samad yang terletak berhadapan Dataran Merdeka adalah mercu tanda bagi bandar raya Kuala Lumpur. Bilakah ianya mula digunakan oleh Mahkamah Tinggi Malaya?

a. 1965
b. 1971
c. 1976
d. 1978

Bangunan Sultan Abdul Samad ini juga menempatkan Mahkamah Agung Malaysia dan sebahagian daripada Mahkamah-mahkamah Tinggi Malaya dan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada tahun 1978.

8.   'Ursus Arctos Horribilis' adalah nama saintifik bagi ____

a. Beruang Perang Grizzly
b. Jerung Putih
c. Serigala Kelabu
d. Dolfin

The grizzly bear (Ursus arctos Horribilis) is a large subspecies of brown bear inhabiting North America. Scientists generally do not use the name grizzly bear but call it the North American brown bear

9.   Apakah jangka masa yang diperlukan oleh cahaya untuk sampai ke bumi dari bintang Proxima Centauri?

a. 0.42 Tahun Cahaya
b. 4.2 Tahun Cahaya
c. 42 Tahun Cahaya
d. 420 Tahun Cahaya

The probes will perform a fly-by of Proxima Centauri to take photos and collect data of the planet's atmospheric composition. It will take 4.22 years for the information collected to be sent back to Earth

Pusingan Juara Mingguan

1.   Dalam bahasa Inggeris, Deltiologist merupakan pengumpul ____

a. Poskad
b. Peta
c. Wang Kertas
d. Lencana

2.   Antara berikut, yang manakah sejenis Asid Diprotik?

a. Asid Nitrik
b. Asid Asetik
c. Acid Sulfurik
d. Asid Hidroklorik

Acids that are able to release more than a single proton are known as polyprotic acids. Sulfuric acid, hydrogen sulfide, carbonic acid, chromic acid, and oxalic acid  are all examples of diprotic acids.

Pusingan Penyingkiran

1.   Setiap sudut dalaman satu poligon sekata ialah 177o. Berapa bilangan sisi poligon itu?

a. 18
b. 36
c. 120
d. 180

If the interior angle of a polygon is 177 degrees, then the exterior angle is 180 - 177 = 3 degrees. If you now divide 360 by 3 you will get 120 which will be the number of sides of this polygon!
   
Peserta Juara Mingguan : Sara (Perak)
Peserta Tersingkir : Syaza (Kelantan), Emyllia (Terengganu)


sumber: wikipedia, tontonextra


EmoticonEmoticon