Soalan & Jawapan Untuk Minggu Ketujuh Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Ketujuh Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Ketujuh Clever Girl Malaysia 2017 | Program realiti “gameshow” yang mencari gadis terpintar di Malaysia kembali dengan musim baharu. Pada musim yang lepas, Fatin Nuraisya dari Kelantan telah dinobatkan sebagai Clever Girl Malaysia yang pertama, di mana beliau telah memenangi hadiah utama wang tunai RM100,000. Program ini menggabungkan elemen realiti dan “gameshow” yang menilai pengetahuan am dan personaliti setiap peserta. Para peserta akan dinilai oleh kuiz mingguan yang diadakan secara langsung. Dihoskan oleh Alif Satar.

Disamping peserta, kadang-kadang aku juga terdetik nak jawab soalan-soalan dia. Tapi aku tengok agak sukar juga soalan yang disediakan oleh pihak MENSA Malaysia ni. Jadi kat sini aku kongsi sedikit soalan-soalan beserta jawapan disertakan huraian untuk minggu ketujuh. Tapi mungkin ada yang aku tak tahu. Aku tinggallah



Pada minggu ketujuh sebelum ini, telah berlaku penarikan diri salah seorang daripada peserta clever girl iaitu Kiera daripada Pulau Pinang atas sebab tertentu. Kalau korang nak tahu sebab apa, boleh google sendiri la. Peserta woi, jangan tunjuk sangat 'clever' tu.


Pusingan Pertama

1. Apakah istilah bagi proses di mana pepejal bertukar kepada gas?

a. Penyejatan
b. Pemejalwapan
c. Peleburan
d. Pembekuan


2. Antara pilihan berikut, gaya renang yang paling perlahan ______

a. Kuah bebas
b. Kuak Lentang
c. Kuak Dada
d. Kuah Kupu-Kupu

Speed and ergonomics. Breaststroke (Kuak Dada) is the slowest of the four official styles in competitive swimming. The fastest breaststrokers can swim about 1.70 metres per second.

3. Jika 36000 = M x 10^n, apakah nilai M dan n

a. M=36, n=5
b. M3.6, n=4
c. M=36, n=-5
d. M=3.6, n=-4


4. Antara pelakon berikut , siapakah yang terlibat di dalam filem 'The Dark Knight Rises', 'Cars 2' dan 'Inception'?

a. Liam Neeson
b. Leonardo Dicaprio
c. Owen Wilson
d. Michael Caine


The Dark Knight Rises = Michael Caine = Alfred
Cars 2 = Michael Caine  = Finn McMissile (voice)
Inception = Michael Caines =Miles

5. Namakan satelit ini


a. Telstar 1
b. Asterix
c. Sputnik 1
d. San Marco 1

6. Bilakah Kemboja telah mencapai kemerdekaan daripada Perancis?

a. 1963
b. 1951
c. 1953
d. 1937

Kemboja menjadi naungan Perancis pada tahun 1863, kemudian merdeka pada 1953.

7. Sebuah kotak mengandungi 15 biji peniti merah dan beberapa biji peniti hijau. Sebiji piniti dipilih secara rawak daripada kotak itu. Kebarangkalian mendapat peniti merah ialah 5/19. Cari bilangan peniti hijau di dalam kotak itu.

a. 57
b. 34
c. 42
d. 27


8. Antara berikut, penyakit yang manakah disebabkan oleh Onkogen?

a. Kanser
b. Aids
c. Malaria
d. Tiriod

An oncogene is a gene that has the potential to cause cancer. In tumor cells, they are often mutated and/or expressed at high levels.

9. Seni dan sains membuat peta dan carta dikenali sebagai?

a. Astronomi
b. Kartografi
c. Geofizik
d. Meteorologi

Kartografi (dari bahasa Yunani: chartis = peta + graphein = tulis) ialah kajian dan amalan penyediaan peta geografi yang menggabungkan ilmu sains, estetika, dan teknik, berasaskan prasimpul bahawa alam sekeliling kita boleh dimodelkan dengan cara-cara yang menyalurkan maklumat ruang dengan berkesan

10. Tapak warisan dunia UNESCO 'Fatehpur Sikri' terletak di negara _____

a. Pakistan
b. Afghanistan
c. Iran
d. India

Fatehpur Sikri is a town in the Agra District of Uttar Pradesh, India. 

Pusingan Kedua

1. Berapaka bilangan elektron bagi H+ ?

a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Differences will be - oppositely charged , cation and electron , having nucleus and without nucleus , charge quantity and several more . H+ ion means hydrogen lacking an electron. Hence, it is just a proton or no electron.

2. A (5,2) , B (10,5) , C (9,8) , D (9,10) , X (5,10) ialah titik pada satah cartes. Antara titik A, B, C atau D. Manakah imej bagi titik X dibawah pantulan garis Y=X?

a. Titik A
b. Titik B
c. Titik C
d. Titik D


3. Antara berikut, apakah unit untuk kuantiti fizikal bagi jarak?

a. Mol
b. Farsakh
c. Kandela
d. Weber

A Persian unit of distance equal to about 4 miles; also :a Persian metric unit equal to 10 kilometers or 6.21 miles

5. Apakah namaplat tektonik atau kerak bumi yang ditunjukkan di gambarajah ini?


a. Plat Nazca
b.Plat Cocos
c. Plat Filipina
d. Plat India

6. Berapakah tempoh yang diambil oleh Pluto untuk mengorbit matahari?

a. 84 tahun
b. 248 tahun
c. 165 tahun
d. 265 tahun


7. Antara berikut, negara yang manakah bukan merupakan anggota G-15?

a. Pakistan
b. Argentina
c. Jamaica
d. Sri Lanka

9. Siapakah pemerintah negara Barbados?

a. Queen Margrethe II
b. King Felipe VI
c. King Harald V
d. Queen Elizabeth II

Head of state: Queen Elizabeth II, represented by a governor-general. Freundel Stuart first became prime minister when his predecessor, David Thompson, died in office in October 2010.

10. Berapakah jubin segi empat sama yang diperlukan untuk lantai sebuah bilik yang panjangnya 85m dan lebarnya 51m?

a. 60 keping
b. 30 keping
c. 15 keping
d. 17 keping

Pusingan Juara Mingguan

1. Siapakah penulis yang menghasilkan novel tentang watak yang namanya juga turut dijadikan sebagai judul novel 'Matilda'?

a. Beatrix Potter
b. Enid Blyton
c. J. k. Rowling
d. Roald Dahl

Matilda is a book by British writer Roald Dahl. Matilda won the Children's Book Award in 1999

2. Jika 5 <- S < 7 dan 2-T < 5, dengan keadaan S dan T adalah integer. Cari nilai terbesar bagi S-T

a. 5
b. 7
c. 8
d. 9



3. Namakan Dinasti yang memerintah Rusia dari tahun 1613 sehingga 1917?

a. Savoy
b. Grimaldi
c. Bernadotte
d. Romanov

Pada abad ke 16 hingga abad ke-20, pemerintahan beraja di Rusia di bawah Dinasti Romanov iaitu bermula dengan Michael Ramanov (1613-1645), Peter The Great (1682-1725), Catherine I (1725-1727), Tzar Alexander I (1801-1825), Tzar Nicholas I (1825-1855), Tzar Alexander II (1855-1881), dan Tzar Nicholas II (1894-1917).

Pusingan Penyingkiran

1. Formula CHCL3 mewakili sejenis bahan kimia yang lazimnya dikenali sebagai ____

a. Soda Penaik
b. Glukosa
c. Metana
d. Klorofom


The chemical compound trichloromethane (CHCl3), commonly called chloroform, is a nonflammable, colorless, dense liquid with a pleasant, etherlike odor. It is used primarily in industry to dissolve organic materials, iodine, and sulfur.

2. Apakah formula molekul Fosforus?

a. P1
b. P2
c. P3
d. P4

White phosphorus, yellow phosphorus or simply tetraphosphorus (P4) exists as molecules made up of four atoms in a tetrahedral structure

3. Apakah rekaan Johannes Gutenberg yang berjaya mengubah kadar celik huruf di serata dunia?

a. Mesin taip
b. Mesin Cetak
c. Telegraf
d. Meter suhu

Johannes Gutenberg, in full Johann Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (born 14th century, Mainz [Germany]—died probably February 3, 1468, Mainz), German craftsman and inventor who originated a method of printing from movable type that was used without important change until the 20th century.

4. Apakah rekaan tekstil yang dikatakan telah memulakan revolusi industri pada sekitar tahun 1700?

a. Enjim Stim
b. Mesin Busar Kapas
c. Mesin Pintal
d. Mentol

5. Margaret Thatcher menjadi Perdana Menteri Wanita pertama Britain pada tahun ____

a. 1968
b. 1989
c. 1979
d. 1800

Margaret Hilda Thatcher, Baroness Thatcher, LG, OM, PC, FRS, FRIC was a British stateswoman who was Prime Minister of the United Kingdom from 1979 to 1990

Peserta Tersingkir : Hani (Perlis), Emyllia (Terengganu)
Peserta Juara Mingguan : Sara (Perak)

sumber: wikipedia, tontonextra

4 comments

waaa. mek layan jugak clever girl ni. tp entah la. kadang mcm nampak lainnn je. hihi

ada kontroversi kan hari tu hehe


EmoticonEmoticon