Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017 | Program realiti “gameshow” yang mencari gadis terpintar di Malaysia kembali dengan musim baharu. Pada musim yang lepas, Fatin Nuraisya dari Kelantan telah dinobatkan sebagai Clever Girl Malaysia yang pertama, di mana beliau telah memenangi hadiah utama wang tunai RM100,000. Program ini menggabungkan elemen realiti dan “gameshow” yang menilai pengetahuan am dan personaliti setiap peserta. Para peserta akan dinilai oleh kuiz mingguan yang diadakan secara langsung. Dihoskan oleh Alif Satar.

Disamping peserta, kadang-kadang aku juga terdetik nak jawab soalan-soalan dia. Tapi aku tengok agak sukar juga soalan yang disediakan oleh pihak MENSA Malaysia ni. Jadi kat sini aku kongsi sedikit soalan-soalan beserta jawapan disertakan huraian untuk minggu keenam. Tapi mungkin ada yang aku tak tahu. Aku tinggallah

Pusingan Pertama

2. Apakah negara kelahiran komposer terkenal Beethoven?

a. Switzerlan
b. Perancis
c.Austria
d. Jerman


Early years in Bonn. Ludwig van Beethoven was born in Bonn, Germany, on December 16, 1770. He was the eldest of three children of Johann and Maria Magdalena van Beethoven. His father, a musician who liked to drink, taught him to play piano and violin.

3. Namakan port komputer peribadi yang dilihat di sini

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017

a. VGA
b. HDMI
c. IEEE 1394
d. Kabel audio 3.5 MM

4. Apakah nama tengah penyanyi Sir Elton John?

a. Hercules
b. Samson
c. Theseus
d. Jason

Sir Elton Hercules John, CBE (born Reginald Kenneth Dwight; 25 March 1947), is an English singer, pianist, and composer. 

5. Dalam sukan bola keranjang, berapakah ketinggian umum gelung besi dalam unit kaki?

a. 9
b. 9.5
c. 10
d. 10.5

The top of the hoop is 10 feet (305 cm) above the ground. Regulation backboards are 72 inches (183 cm) wide by 42 inches (110 cm) tall. All basketball rims (hoops) are 18 inches (46 cm) in diameter.

6. Manakah antara ibu kota berikut telah dibina di atas 14 buah pulau?

a. Rom
b. London
c. Stockholm
d. Paris

The city (Stockholm) stretches across fourteen islands where Lake Mälaren flows into the Baltic Sea

7. Haiwan Numbat berasal dari benua ____

a. Afrika
b. Amerika Utara
c. Australia
d. Eropah

The numbat (Myrmecobius fasciatus), also known as the banded anteater, marsupial anteater, or walpurti, is a marsupial native to Western Australia and recently re-introduced to South Australia

8. Watak Scarlett O' hara dalam karya "Gone with the wind" dicipta oleh ____

a. Jane Austen
b. Charlotte Bronte
c. Margaret Mitchell
d. Virginia Woolf

Gone with the Wind is a 1939 American epic historical romance film adapted from Margaret Mitchell's 1936 novel of the same name

9. Manakah antara berikut merupakan polimer semulajadi?

a. Teflon
b. Nilon
c. Perspeks
d. Lateks


Natural rubber is an addition polymer that is obtained as a milky white fluid known as latex from a tropical rubber tree

10. Antara berikut, negara yang manakah memiliki sempadan dengan Ethiopia?

a. Kenya
b. Tanzania
c. Malawi
d. Chad
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017


Pusingan kedua

1. Apakah jenis batu yang digunakan di dalam acara sukan "Curling"?

a. Basalt
b. Marmar
c. Granit
d. Batu Kapur

Kays Curling Stones are the only stones used in competition by The World Curling Federation. Founded in 1851, and still manufacturing in Ayrshire Scotland, Kays Scotland has the exclusive rights to harvest granite from Ailsa Craig.

2. Apakah istilah struktur seni bina Rom yang ditunjukkan di sini?

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017

a. Benteng
b. Senkuap
c. Atrium
d. Dinding Pertahanan

4. Apakah nama watak harimau belang di dalam karya "The Life Of Pi'?

a. Piscine Molitor
b. Shere Khan
c. Richard Parker
d. Francis Adirubasamy

The protagonist is Piscine Molitor "Pi" Patel, an Indian boy from Pondicherry who explores issues of spirituality and practicality from an early age. He survives 227 days after a shipwreck while stranded on a lifeboat in the Pacific Ocean with a Bengal tiger named Richard Parker.

5. Pembentukan pelangi terjadi apabila cahaya matahari menembusi titisan hujan. Apakah fenomena fizikal yang terlibat di dalam proses pembentukan pelangi ini?

I Peresapan / Pembauran
II Pembiasan
III Pantulan Dalam

a. I,II, dan III
b. I dan II
c. II dan III
d. I dan III

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017
Menurut gambar, hanya ada proses pantulan pembiasan/penyebaran

6. (7+3 √5)(7-3 √5)

a. 5
b. 2
c. 4
d. 35


7. Dimanakah terletaknya mahkamah keadilah antarabangsa (International Court of Justice)?

a. Geneva, Switzerland
b. The Hague, Belanda
c. Westminster, England
d. Vienna, Austria

The International Court of Justice (ICJ) is the principal judicial organ of the United Nations (UN). It was established in June 1945 by the Charter of the United Nations and began work in April 1946. The seat of the Court is at the Peace Palace in The Hague (Netherlands).

8. Di dalam sebuah larutan 60 liter, nisbah susu kepada air adalah 2:1. Jika nisbah ini ingin diubah kepada 1:2, berapakah kuantiti air yang perlu ditambah?

a. 20 Liter
b. 30 Liter
c. 40 Liter
d. 60 Liter

9. Antara pilihan berikut, apakah bahasa yang telah digunakan oleh kaum "Elves" di dalam novel "Lord of The Rings"?

a. Valyrian
b. Quenya
c. Pakuni
d. Chakobsa

The pronunciation of the Elvish languages by Elves, Men and Hobbits has been described in a variety of sources by J.R.R. Tolkien. The documentation about late Quenya phonology is contained in the Appendix E of the Lord of the Rings and the "Outline of Phonology", a text written by J.R.R.

10. Bermula dari titik X, Jay mula berjalan kaki sejauh 15M ke arah barat, kemudiam beliau membelok ke kiri dan berjalan sejauh 20M. Setelah itu, beliau membelok ke kiri dan berjalan sejauh 15M pula. Akhirnya, beliau membelok ke kanan dan berjalan sejauh 12M. Berapakah jarak di antara Jay dan titik X sekarang dan apakah kedudukan arah beliau dari titik X?

a. 32M Selatan
b. 47M Timur
c. 42M Utara
d. 47M Selatan


Pusingan Juara Mingguan

1. Eins, Zwei, Drie, Vier, Funf adalah nombor 1 hingga 5 dalam bahasa ______

a. Afrikaans
b. Hungarian
c. Perancis
d. Jerman
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017

2. Apakah gunung tertinggi di Amerika Syarikat?

a. Gunung Denali
b. Gunung Logan
c. Gunung Blackburn
d. Gunung Whitney

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017

3. Manakah antara berikut yang merupakan komponen abiotik?

a. Tanah
b. Serangga
c. Bakteria
d. Tumbuh-tumbuhan

Abiotik adalah istilah yang biasanya digunakan untuk menyebut sesuatu yang tidak hidup (benda-benda mati). Komponen abiotik merupakan komponen penyusun ekosistem yang terdiri dari benda-benda tak hidup. Secara terperinci, komponen abiotik merupakan keadaan fisik dan kimia di sekitar organisme yang menjadi medium dan substrat untuk menunjang berlangsungnya kehidupan organisme tersebut. Beberapa contoh komponen abiotik adalah air, udara, cahaya matahari, tanah, topografi, dan iklim.

4. Antara berikut, yang manakah merupakan rumus molekul untuk satu molekul gula tebu yang terdiri daripada Karbon, Hidrogen dan Oksigen?

a. (C6H11O6)N
b. C12H22O11
c. C11H22O12
d. C6H12O6

Sucrose is a common, naturally occurring carbohydrate found in many plants and plant parts. It is often extracted and refined from either sugar cane or sugar beet for human consumption. Saccharose is an obsolete name for sugars in general, especially sucrose.The molecule is a disaccharide combination of the monosaccharides glucose and fructose with the formula C12H22O11.

5. Siapakah penulis novel "Jurassic Park"?

a. J.K. Rowling
b. Stephenie Meyer
c. Michael Crichton
d. George R.R Martin

Jurassic Park is a 1990 science fiction novel written by Michael Crichton, divided into seven sections (iterations)


Pusingan Penyingkiran

1. Namakan pemimpin politik yang ditunjukkan disini

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017

a. George Papandreou
b. Vincent Fox
c. Nicolas Sarkozy
d. Nigel Farage

2. Namakan pemimpin politik yang ditunjukkan disini

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keenam Clever Girl Malaysia 2017

a. Gordon Brown
b. Gerhard Schroder
c. Jacques Chirac
d. Romano Prodi

3. Apakah nama saitifik bagi kotak suara manusia?

a. Farinks
b. Larinks
c. Trakea
d. Pita suara

The voice box, or larynx, is the portion of the respiratory (breathing) tract containing the vocal cords which produce sound. It is located between the pharynx and the trachea. The larynx, also called the voice box, is a 2-inch-long, tube-shaped organ in the neck.

Peserta Tersingkir : Syazana (Selangor)
Peserta Juara Mingguan : Mas (Wilayah Persekutuan), Iylia (Kedah)

sumber: wikipedia, tontonextra

1 comments:


EmoticonEmoticon