Soalan & Jawapan Untuk Minggu Kelima Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Kelima Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Kelima Clever Girl Malaysia 2017 | Program realiti “gameshow” yang mencari gadis terpintar di Malaysia kembali dengan musim baharu. Pada musim yang lepas, Fatin Nuraisya dari Kelantan telah dinobatkan sebagai Clever Girl Malaysia yang pertama, di mana beliau telah memenangi hadiah utama wang tunai RM100,000. Program ini menggabungkan elemen realiti dan “gameshow” yang menilai pengetahuan am dan personaliti setiap peserta. Para peserta akan dinilai oleh kuiz mingguan yang diadakan secara langsung. Dihoskan oleh Alif Satar.

Disamping peserta, kadang-kadang aku juga terdetik nak jawab soalan-soalan dia. Tapi aku tengok agak sukar juga soalan yang disediakan oleh pihak MENSA Malaysia ni. Jadi kat sini aku kongsi sedikit soalan-soalan beserta jawapan disertakan huraian untuk minggu kelima. Tapi mungkin ada yang aku tak tahu. Aku tinggallah

Pusingan Pertama

1. Di antara semua planet yang terdapat dalam sistem suria, namakan 2 planet yang tidak mempunyai satelit

a. Utarid dan Venus
b. Marikh dan Neptun
c. Zuhal dan Pluto
d. Uranus dan Pluto

Of the inner planets, Mercury (Utarid) and Venus (Zuhrah) have no natural satellites; Earth has one large natural satellite, known as the Moon; and Mars (Marikh) has two tiny natural satellites, Phobos and Deimos.

2. Pilih graf yang mewakili persamaan X + 2Y = 10?


3. Namakan jambatan di Eropah yang ditunjukkan ini


a. Jambatan Chapel
b. Jambatan Rialto
c. Jambatan Erasmus
d. Jambatan Gateshead Milennium

4. Sotong kurita mempunyai darah yang berwarna _____

a. Merah
b. Hitam
c. Biru
d. Tiada di atas

Darah sotong berwarna biru kerana mempunyai Kuprum manakala darah manusia berwarna merah kerana mempunyai Iron

5. Michael Jackson telah memulakan kerjaya solonya bersama syarikat rakaman _____

a. Steeltown Records
b. Motown Records
c. Legacy Recordings
d. Epic Recording


7. Apakah unsur yang digunakan untuk menghasilkan pensel?

a. Zink
b. Plumbum
c. Karbon
d. Tin
Pencil lead is made from a form of carbon called graphite. Ferrule, which holds the eraser to the wood, is made up of zinc and copper. The eraser is composed of rubber, which comes from a rubber tree, seed oil, and pumice.

8. Antara berikut, yang manakah bukan bahasa untuk komputer?

a. Fortran
b. Ada
c. Cyrillic
d. Basic

The Cyrillic script is a writing system used for various alphabets across eastern Europe and north and central Asia. It is the basis of alphabets used in various languages, past and present, in parts of southeastern Europe and northern Eurasia, especially those of Slavic origin, and non-Slavic languages influenced by Russian

9. Dalam kerja jahitan, istilah UFO bermaksud?

a. A very large project
b. Measurement of fabric
c. Finished unframed object
d. Unfinished Object

UFO is an acronym for Un-Finished Objects, and you know there are a lot of them when we have to find an abbreviated way of saying “sewing stuff that I haven’t finished yet”.

10. Permudahkan persamaan ini, √50x^4y^3z

a. 5xy√2x^2xy
b. 5xy√2yz
c. 5xy√2y
d. 5x^2y√2yz


Pusingan Kedua

1. Apakah nama dewan perundangan utama di negara Sweden?

a. Riksdag
b. Folketing
c. Storting
d. Gukhoe

"The Parliament House (Swedish: Riksdagshuset), is the seat of the parliament of Sweden, the Riksdag. It is located on nearly half of Helgeandsholmen (island), in the Gamla stan (old town) district of central Stockholm.

2. Namakan buruj yang juga dikenali sebagai The Arrow

a. Auriga
b. Crater
c. Sagitta
d. Vela

Sagitta is a dim but distinctive constellation in the northern sky. Its name is Latin for "arrow".

3. Antara berikut yang manakah gunung yang paling tinggi?

a. Gunung Kilimanjaro
b. Gunung Fuji
c. Gunung Aconcagua
d. Gunung Mont Blanc

Gunung Kilimanjaro - 19,341′
Gunung Fuji - 12,388′
Gunung Aconcagua - 22,841′
Gunung Mont Blanc - 15,781′

4. Pilih nilai yang tepat untuk ruangan dengan tanda soal di dalam gambarajah yang berikut

a. 45
b. 29
c. 35
d. 37

3+5 = 85+8 = 138+13 = 2213+22 = 35

5. Apakah formula kimia kepada ion Hidronium?

a. H+
b. H2-
c. HO-
d. H3O+

6. Hadiah Pulitzer dianugerahkan bagi pencapaian dalam bidang kesusasteraan, muzik, kesenian dan ____

a. Kajian alam sekitar
b. Filem
c. Sukan
d. Kewartawanan

The prizes are given annually to award achievements in American journalism and photography, as well as literature and history, poetry, music and drama. Pulitzer founded the Columbia School of Journalism by his philanthropic bequest; it opened in 1912.

7. Namakan operasi ketenteraan yang berlaku di Normandy, Perancis pada tahun 1944

a. Operasi Torch
b. Operasi Market Garden
c. Operasi Overlord
d. Operasi Oragoon

Operation Overlord was the codename for the Battle of Normandy, the Allied operation that launched the successful invasion of German-occupied Western Europe during World War II.

8. Oneirophobia adalah ketakutan kepada ____

a. Berseorangan
b. Kematian
c. Ketinggian
d. Mimpi

Oneirophobia (from Greek (oneiro), meaning "dream", and (phobos), meaning "fear") is the fear of dreams

9. Apakah angin bersuhu rendah yang bertiup di Selatan Brazil dan Uruguay?

a. Bora
b. Sirocco
c. Minuano
d. Harmattan

The Minuano is a cold wind that blows in the South of Brazil and in Uruguay. It is widely mentioned in the Ga├║cho folklore of the region

10. Yusri telah melalui perjalanan sebuah perjalanan sejauh 61KM dalam masa 9 jam. Sebahagian dari perjalanannya telah dilalui dengan berjalan kaki dan kelajuannya adalah 4KM/jam. Selebihnya yusri telah berbasikal dengan kelajuan 9KM/jam. Berapakah jarak yang telah yusri lalui dengan berjalan kaki?

a. 14KM
b. 15KM
c. 16KM
d. 17KM


Pusingan Juara Mingguan

1. Rajah ini menunjukkan 4 kedudukan unsur dalam jadual berkala. Unsur-unsur yang boleh digabungkan membentuk bahan ion adalah



a. X dan Z
b. Y dan Z
c. W dan X
d. W dan Y

Charges Setiap unsur
W+1 (perlukan 1 electron)
X+3 (perlukan 3 electron)
Y-1 (perlu buang 1 electron)
Z=0 (unsur sudah stabil)

Jadi hanya W memerlukan 1 electron, manakala Y perlu buang 1 electron. Jadi W dan Y saling melengkapi dan sekali gus boleh digabungkan

2. Rajah ini menunjukkan gerakan aliran udara pada sesebuah sayap kapal terbang. Antara pilihan berikut, yang manakah menjana tekanan udara rendah?

a. A
b. B
c. C
d. D

Pusingan Penyingkiran

1. Kobalt-60 selalu digunakan dalam bidang perubatan untuk ____

a. Mengesan pembekuan darah
b. Memusnahkan tumur otak
c. Mendiagnosis sakit tulang belakang
d. Memeriksa kelenjar tiroid

In cobalt-60 therapy, cobalt-60-generated gamma radiation is used to destroy tumors. Cobalt-60 therapy is also known as Gamma Knife therapy. Gamma Knife is a registered trademark of Elekta Instruments, Inc

2. Manakah berikut, yang manakah bukan ubat untuk mengurangkan kesakitan?

a. Narkotik
b. Opiat
c. Anestesia
d. Depresan

A depressant, or central depressant, is a drug that lowers neurotransmission levels, which is to depress or reduce arousal or stimulation, in various areas of the brain

3. Apakah singkatan rasmi untuk unsur Strontium?

a. Si
b. Sr
c. S
d. Sn

Strontium is the chemical element with symbol Sr and atomic number 38. An alkaline earth metal, strontium is a soft silver-white yellowish metallic element that is highly reactive chemically

4. Apakah singkatan rasmi bagi unsur yang memiliki nombor atom 6?

a. C
b. N
c. O
d. F

Carbon with symbol C is the element that is atomic number 6 on the periodic table. This nonmetal is the basis for life

Peserta Tersingkir : Ika (Sabah)
Peserta Juara Mingguan : Kiera (Pulau Pinang)

sumber: wikipedia, tontonextra


EmoticonEmoticon