Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017 | Program realiti “gameshow” yang mencari gadis terpintar di Malaysia kembali dengan musim baharu. Pada musim yang lepas, Fatin Nuraisya dari Kelantan telah dinobatkan sebagai Clever Girl Malaysia yang pertama, di mana beliau telah memenangi hadiah utama wang tunai RM100,000. Program ini menggabungkan elemen realiti dan “gameshow” yang menilai pengetahuan am dan personaliti setiap peserta. Para peserta akan dinilai oleh kuiz mingguan yang diadakan secara langsung. Dihoskan oleh Alif Satar.

Disamping peserta, kadang-kadang aku juga terdetik nak jawab soalan-soalan dia. Tapi aku tengok agak sukar juga soalan yang disediakan oleh pihak MENSA Malaysia ni. Jadi kat sini aku kongsi sedikit soalan-soalan beserta jawapan disertakan huraian untuk minggu keempat. Tapi mungkin ada yang aku tak tahu. Aku tinggallah

Pusingan Pertama

1. Bahagikan : 10X^4Y^5 + 15X^3Y^2 - 5XY / 5XY

a. 4X^3Y^4 + 3X^2Y - 1
b. 4X^4Y^5 + 3X^3Y - XY
c. 4X^3Y^4 + 3X^2Y - XY
d. 4X^3Y^4 + 3X^2Y + 1

soalan 1

2. Namakan bulan yang merupakan sebahagian dari judul buku ini: "Darling Buds of ____"

a. March
b. June
c. May
d. September
The Darling Buds of May is a novella by British writer H. E. Bates, first published in 1958. It was the first of a series of five books about the Larkins, a rural family from Kent. Pop and Ma Larkin and their many children take joy in nature, each other's company, and almost constant feasts

4. Apakah nama peralatan makmal ini?

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

a. Kelalang didih
b. Kelalang Erlenmeyer
c. Kelalang Buchner
d. Kelalang Florence

6. Berapakah ketinggian Gunung Kinabalu dalam ukuran kaki?

a. 29,029 kaki
b. 13,435 kaki
c. 10,203 kaki
d. 19,295 kaki
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

7. Apakah nama badan perundangan Dwidewan (Bicameral Legislature) di negara Belanda?

a. Staten-Generaal
b. State Buma
c. Storting
d. Bundestag
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

8. Namakan operasi "Pengunduran dari Dunkirk oleh British dan pihak berikat pada tahun 1940"?

a. Operasi Shingle
b. Operasi BodyGuard
c. Operasi Dynamo
d. Operasi Husky

27 May 1940 is today regarded as the beginning of Operation Dynamo – the final evacuation of British Expeditionary Force from Dunkirk with the use of hastily assembled fleet of 850 vessels.  As we have seen in the previous week’s post, fierce action at sea and in the air started already during the preceding days.

9. Jika 5^A = 3125, makanya nilai 5^(A-3) adalah ____

a. 25
b. 125
c. 625
d. 1625

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017


10. Antara diagram veen berikut, manakah menggambarkan hubungan yang paling tepat di antara penumpang, keretapi dan bas

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

Mungkin bulat besar itu penumpang yang membawa maksud, penumpang dan keretapi dan bas saling berkaitan tetapi tidak keretapi dan bas

Pusingan kedua

1. Namakan haiwan Marsupial yang tinjukkan di sini

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

a. Southern Brown Mandicoot
b. Wallaroo
c. Wombat
d. Koala

2. Siapakah pelukis yang menghasilkan potret yang bernama "Portrait of Dora Maar"?

a. Leonardo Da Vinci
b. Rembrandt
c. Vincent Van Gogh
d. Pablo Picasso
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

4. Pada suatu pagi di sebuah persimpangan jalan, Neeta dan Linda mula berborak sambil berdiri berhadapan di antara satu sama lain. Jika bayangan Linda adalah betul-betul di sebelah kiri Neeta. Ini bermakna Neeta sedang berdiri menghadap ke arah ____

a. Timur
b. Barat
c. Utara
d. Selatan
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

5. Antara berikut, negara manakah memiliki bilangan persempadanan darat yang paling banyak dengan negara-negara lain?

a. Albania
b. Moldova
c. Bulgaria
d. Greece
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

Bulgaria -5, Albania -4, Moldova -3, Greece -4 

6. Antara berikut, apakah punca penyakit "Filariasis"?

a. Bakteria
b. Nyamuk
c. Protozoa
d. Virus

Filariasis is a parasitic disease caused by an infection with roundworms of the Filarioidea type.[1] These are spread by blood-feeding black flies and mosquitoes. This disease belongs to the group of diseases called helminthiases.

7. Bintang Rigel boleh ditemui di buruj ____

a. Virgo
b. Cetus
c. Orion
d. Gemini

Rigel, also designated Beta Orionis, is generally the seventh-brightest star in the night sky and the brightest star in the constellation of Orion—though periodically it is outshone within the constellation by the variable Betelgeuse

8. Pilih yang paling tepat untuk diisikan di ruangan dengan tanda soal ini
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017
a. 45
b. 41
c. 32
d. 40

(3+27)/2 = 15, (56+6)/2 = 31, (81+9)/2 = 45

9. Antara berikut, berikut yang diukur oleh unit Dobson?

a. Lembapan tanah
b. Keberkonduktran terma
c. Kepekatan Ozon
d. Radiasi

A dobson unit is the most basic measure used in ozone research.One Dobson Unit (DU) is defined to be 0.01 mm thickness at STP (standard temperature and pressure). Ozone layer thickness is expressed in terms of Dobson units, which measure what its physical thickness would be if compressed in the Earth's atmosphere

10. Titik P, Q dan R terletak pada suatu satah mengufuk, P berada di Selatan Q, bearing R dari Q ialah 115o dan bearing P dari R ialah 220o. Rajah manakah yang menunjukkan kedudukan P, Q dan R yang betul?

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017









Pusingan Juara Mingguan

1. Apakah nilai X di poligon berikut?

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

a. 108o
b. 120o
c. 132o
d. 228o
All sides are the same length (congruent) and all interior angles are the same size (congruent). To find the measure of the interior angles, we know that the sum of all the angles is 540 degrees and there are five angles... So, the measure of the interior angle of a regular pentagon is 108 degrees.

2. Wanita pertama yang berjaya ke angkasa lepas pada tahun 1963 ialah _____

a. Tamara Press
b. Sally Ride
c. Nadia Comaneci
d. Valentina Tereshkova

Valentina Vladimirovna Tereshkova was born 6 March 1937 is a retired Russian cosmonaut, engineer, and politician. She is the first woman to have flown in space, having been selected from more than 400 applicants and five finalists to pilot Vostok 6 on 16 June 1963. She completed 48 orbits of the Earth in her three days in space.

3. Antara berikut, namakan unsur-unsur yang tertinggi dan terendah kuantitinya di dalam kerak bumi?

a. Oksigen dan Silikon
b. Kalsium dan Sodium
c. Sodium dan Magnesium
d. Oksigen dan Magnesium

Unsur-unsur kimia utama pembentuk kerak Bumi adalah: Oksigen (O) (46,6%), Silikon (Si) (27,7%), Aluminium (Al) (8,1%), Besi (Fe) (5,0%), Kalsium (Ca) (3,6%), Natrium (Na) (2,8%), Kalium (K) (2,6%), Magnesium (Mg) (2,1%)

4. Pada tahun 1912, lambang sukan Olimpik dicipta oleh _____

a. Pierre De Coubertin
b. Jules Rimet
c. Oscar De La Renta
d. Milton Glaser

Bendera Olimpik telah dicipta oleh Pierre de Coubertin pada tahun 1914.

Pusingan Penyingkiran

1. Nama X didalam gambarajah sel saraf ini

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

a. Akson
b. Dendron
c. Dendrite
d. Sitoplasma

2. Namakan X di dalam gambarajah sel Ovum ini

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017
a. Nukleus
b. Zona Pelusida
c. Korona Radiata
d. Sitoplasma

3. Namakan sungai yang terleta di benua Afrika ini

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017

a. Sungai Orange
b. Sungai Cunene
c. Sungai Limpopo
d. Sungai Okavango

4. Apakah nama kawasan perairan yang ditandakan dengan warna merah ini?

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Keempat Clever Girl Malaysia 2017
a. Laut Baffin
b. Teluk James
c. Selat Hudson
d. Laut Labrador

Peserta Tersingkir : Visha (Johor)
Peserta Juara Mingguan : Hani (Perlis)

sumber: wikipedia, tontonextra

6 comments

wahh hebat details bg jawapan.. :) please update lg next week punya.

Insya allah. Tapi lambat sikit baru minggu keempat. Hehe nantikan utk minggu kelima

Woo! Rajinnya ulas jwpn. Siap bagi explanation plak tu. Lepas ni kalau ada clever boy bolehla masuk wakil pahang 😂

boleh tahan susah jugak soalan2 nya

kalau bagi calculator, google on the spot. boleh la jawab haha

susah sebenarnya tapi sebab ada pilihan jawapan mereka pun boleh trial n error je hehe


EmoticonEmoticon