Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017 | Clever Girl Malaysia telah membuka tirai pada 4 Ogos yang lepas. Clever Girl Malaysia menampilkan 14 peserta wanita yang bijak pandai dan berperwatakan menarik dengan mewakili 13 negeri dan 1 wilayah persekutuan di Malaysia.

Program realiti “gameshow” yang mencari gadis terpintar di Malaysia kembali dengan musim baharu. Pada musim yang lepas, Fatin Nuraisya dari Kelantan telah dinobatkan sebagai Clever Girl Malaysia yang pertama, di mana beliau telah memenangi hadiah utama wang tunai RM100,000. Program ini menggabungkan elemen realiti dan “gameshow” yang menilai pengetahuan am dan personaliti setiap peserta. Para peserta akan dinilai oleh kuiz mingguan yang diadakan secara langsung. Dihoskan oleh Alif Satar.

Disamping peserta, kadang-kadang aku juga terdetik nak jawab soalan-soalan dia. Tapi aku tengok agak sukar juga soalan yang disediakan oleh pihak MENSA Malaysia ni. Jadi aku jawab la selepas game show tamat. Jadi kat sini aku kongsi sedikit soalan-soalan beserta jawapan disertakan huraian. Tapi mungkin ada yang aku tak tahu. Aku tinggallah hehe

Pusingan Pertama

1. Pilih negara yang bersempadan dengan Iran
a. Kyrgyztan
b. Pakistan
c. Kazakhstan
d. Uzbekistan

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017

2. 'Akela' merupakan nama watak di dalam sebuah penulisan "The Jungle Book". Apakah spesis haiwan tersebut?
a. Beruang
b. Ular
c. Harimau Kumbang
d. Serigala

Akela (Hindi: अकेला / Akelā also called The Lone Wolf or Big Wolf) is a fictional character in Rudyard Kipling's stories, The Jungle Book and The Second Jungle Book. He is the leader of the Seeonee pack of Indian wolves and presides over the pack's council meetings. It is at such a meeting that the pack adopts the lost child Mowgli and Akela becomes one of Mowgli's mentors.

3. Pemimpin in berasal dari negara

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017
a. Indonesia
b. Vietnam
c. Laos
d. Malaysia

Allahyarham Tun Dr Ismail bin Dato' Haji Abdul Rahman (4 November 1915 - 2 Ogos 1973) merupakan bekas Timbalan Perdana Menteri kepada Perdana Menteri Malaysia yang kedua iaitu Tun Abdul Razak. Beliau juga mempunyai abang yang bernama Dato' Shamsuddin Abdul Rahman

5. Siapakah penulis yang sering dikaitkan sebagai orang yang pertama memperkenalkan dunia khayalan "Liliput"?
a. RL Stevenson
b. Rudyard Kipling
c. Terry Brooks
d. Jonathan Swift

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017
Lilliput and Blefuscu are two fictional island nations that appear in the first part of the 1726 novel Gulliver's Travels by Jonathan Swift. The two islands are neighbours in the South Indian Ocean, separated by a channel eight hundred yards wide. Both are inhabited by tiny people who are about one-twelfth the height of ordinary human beings. Both kingdoms are empires, i.e. realms ruled by a self-styled emperor. The capital of Lilliput is Mildendo.

6. Antara berikut yang manakah merupakan sebuah nombor perdana?
a. 39
b. 46
c. 37
d. 51
Nombor perdana adalah integer positif yang mempunyai dua faktor integer positif, 1 dan dirinya sendiri. Sebagai contoh, jika kita menyenaraikan faktor-faktor 28, kita mempunyai 1, 2, 4, 7, 14, dan 28. Itulah enam faktor. Jika kita menyenaraikan faktor-faktor 29, kita hanya mempunyai 1 dan 29. Itu dua faktor. Jadi kita katakan bahawa 29 adalah nombor perdana, tetapi 28 tidak.

7. Namakan jenis kucing yang ditunjukkan

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017

a. Havana Brown
b. Korat
c. Abyssinian
d. Turkish Angora


The Turkish Angora (Turkish: Ankara kedisi, Ankara cat) is a breed of domestic cat. Turkish Angoras are one of the ancient, natural breeds of cat, having originated in central Turkey, in the Ankara region. The breed has been documented as early as the 17th century and is believed to be the origin of the mutations for both the coloration white and long hair. The breed is also sometimes referred to as simply the Angora or Ankara cat

8. Gerakan jarum jam dari 7 pagi ke 2 petang akan membentuk sudut bersaiz
a. 225o
b. 210o
c. 215o
d. 205o


10. "Moga temui cinta" merupakan sebuah lagu dari muzikal
a. Muzikal Uda & Dara
b. Teater Tun Siti Hasmah
c. Muzikal Puteri Gunung Ladang
d. Muzikal Asmara Songsang

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017

Pusingan kedua

1. Nuclues atom hidrogen terdiri dari
a. 1 proton sahaja
b. 1 proton dan 2 neutron
c. 1 neutron
d. 1 elektron sahaja
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017
Jadi sepatutnya jawapan dia 1 proton, 1 elektron la kan

3. Pada hari hujan, warna-warna pelangi akan kelihatan pada lapisan tipis minyak yang berada di atas air, ini adalah disebabkan oleh proses ____ gelombang cahaya
a. Penyebaran (Dispersion)
b. Interferense (Interference)
c. Pembelaun (Diffraction)
d. Polarasi (Polarisation)

"Light reflects upward both from the top of the oil film and from the underlying interface between the oil and the water; the path length (the distance from the reflection to your eye) is slightly different depending on whether the returned light comes from the top or from the bottom of the oil film. If the difference in path length is an integral multiple of the wavelength of the light, rays reflected from the two locations will reinforce each other, a process called constructive interference. If, however, the rays reach your eye out of step, they will cancel each other out due to destructive interference.
rujukan

5. Istilah "thrombus" di dalam bidang perubatan adalah berkaitan dengan
a. Batuk kokol (Whooping Cough)
b. Pembekuan darah (Blood clot)
c. Serangan jantung (Heart attack)
d. Kebutaan (Blindness)

A thrombus, colloquially called a blood clot, is the final product of the blood coagulation step in hemostasis. There are two components to a thrombus: aggregated platelets and red blood cells that form a plug, and a mesh of cross-linked fibrin protein. The substance making up a thrombus is sometimes called cruor. A thrombus is a healthy response to injury intended to prevent bleeding, but can be harmful in thrombosis, when clots obstruct blood flow through healthy blood vessels.

6. Siapakah ahli astrofizik yang menciptakan istilah "Big Bang" tetapi tidak menerima "teori big bang" yang merujuk kepada teori permulaan alam semester?
a. Fred Hoyle
b. Fritz Zwicky
c. George Gamov
d. Albert Einstein

7. Pilih simbol matematik yang mewakili frasa "there exist" atau "terdapatnya"
a. Ø
b. ӡ
c. 
d. Ǝ
Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017

8. Apakah kewarganegaraan komposer muzik klasik Frederic Chopin?
1. Jerman
2. Czech
3. Ferancis
4. Poland

Frédéric François Chopin (/ˈʃoʊpæn/; French: [fʁedeʁik fʁɑ̃swa ʃɔpɛ̃]; 1 March 1810 – 17 October 1849), born Fryderyk Franciszek Chopin, was a Polish composer and virtuoso pianist of the Romantic era who wrote primarily for the solo piano.

9. Di dalam permainan catur, seorang pemain boleh memilih dari sebanyak ____ biji buah catur untuk gerakan pertama
a. 16
b. 12
c. 8
d. 10

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017
Untuk gerakan pertama, kesemua 8 pawns dan juga 2 knight boleh bergerak. Jadi jumlah semuanya adalah 10 biji buah catur
10. Apabila anda menterbalikkan digit umur seorang bapa, anda akan mendapat umur anak beliau. Setahun yang lalu, usia bapa tersebut adalah 2 kali ganda dari usia anaknya. Berapakan umur bapa dan anak tersebut sekarang?
a. 73 dan 37
b. 54 dan 45
c. 31 dan 13
d. 42 dan 24

Pusingan Siapa Cepat Dia Selamat

1. Susunan yang betul bagi perkataan berikut adalah:

(1 Polis, 2 hukuman, 3 Jenayah, 4 Hakim, 5 Keputusan Kehakiman)

a. 3,1,2,4,5
b. 1,2,4,3,5
c. 5,4,3,2,1
d. 3,1,4,5,2


Lakukan jenayah, akan ditangkap polis, masuk mahkamah di hadapkan didepan hakim, keputusan oleh dibuat oleh badan kehakiman dan seterusnya di beri hukuman.

2. Apakah kadar penggandaan yang tepat bagi istilah deci?
a. 10-1
b. 10-3
c. 10-2
d. 10-6

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017


3. Garis lintang (latitude) yang manakah terletaknya kesemua negara berikut: Ghana, Nigeria, Ethiopia dan Sri Lanka?
a. 10oU
b. 0o
c. 30oU
d. 20oU
soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017

Pusingan Juara Mingguan

1. Bilakah konfrontasi Indonesia dengan Malaysia berlaku?
a. 1967
b. 1965
c. 1962
d. 1969

Konfrontasi Indonesia-Malaysia atau yang lebih dikenal sebagai Konfrontasi saja adalah sebuah perang mengenai masa depan Malaya, Brunei, Sabah dan Sarawak yang terjadi antara Federasi Malaysia dan Indonesia pada tahun 1962 hingga 1966.

2. Berapakah nilai X di dalam persamaan X/128 = 126/X
a. 12
b. 14
c. 144
d. 196

Aku tak tahu siapa yang salah sekarang ni. ermm


3. "Dracula" adalah sebuah watak yang muncul di dalam karya yang ditulis oleh
a. Mary Shelley
b. Douglas Adams
c. Stephen King
d. Bram Stoker

Ssoalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017
Dracula is an 1897 Gothic horror novel by Irish author Bram Stoker. It introduced Count Dracula, and established many conventions of subsequent vampire fantasy.

Pusingan Penyinggkiran

1. X adalah agen pengoksidaan, apakah susunan elektron bagi atom unsur X?
a. 2.8.2
b. 2.8.8
c. 2.8.7
d. 2.8.4
An oxidizing agent, or oxidant, gains electrons and is reduced in a chemical reaction. Also known as the electron acceptor. Jadi antara 4 jawapan, elektron 7 di outer shell mestilah menerima 1 elektron untuk menjadi stabil iaitu 8 elektron.

2. Rajah menunjukkan susunan atom-atom yang teratur dalam suatu logam. Logam itu mulur kerana
a. Daya tarikan antara atom logam sangat lemah
b. Daya tarikan antara atom logam sangat kuat
c. Lapisan atom logam tidak boleh menggelongsor antara satu sama lain apabila dikenakan daya
d. Lapisan atom logam boleh menggelongsor antara satu sama lain apabila dikenakan daya

Soalan & Jawapan Untuk Minggu Pertama Clever Girl Malaysia 2017

3. Apakah jenis sukan yang dipertandingkan di kejohanan / kejuaraan piala Ashes?
a. Kriket
b. Bola sepak
c. Tenis
d. Skuasy

4. Apakah jenis sukan yang dipertandingkan di kejohonan/kejuaraan piala Ryder?
a. Lumba kuda
b. Hoki ais
c. Lumba kuda
d. Golf

Mana-mana jawapan yang aku tak dapat jawab tu, mungkin korang boleh jawabkan dan aku akan edit selepas itu. Ada soalan gambar rajah yang aku tak dapat tunjukkan. Nak cari jawapan susah. Kurang clever mungkin ermm

Peserta Tersingkir : Ain (Pahang)
Peserta Juara Mingguan : Kiera (Pulau Pinang)

sumber: wikipedia, tontonextra

2 comments

Siap ada soalan dan jawapan awesome...tpi rancangan ni xpatut diadakan...smua xclever .

haha betul clever bukan diukur daripada jawab soalan ada jawapan mcm ni. sepatutnya buat je la game show biasa.


EmoticonEmoticon