Senarai Bantuan Dan Biasiswa Untuk Pelajar IPT


Baru-baru ini keputusan UPU online telah diketahui dan korang boleh semak dengan melayari di keputusan ke Universiti Awam bagi program pengajian lepasan STPM/Setaraf Sesi Akademik 2017/2018

Jadi sudah pasti bakal pelajar IPT sibuk menyediakan kelengkapan harian bila tiba hari pendaftaran pada September ini.

Tidak terlupa juga, mungkin ramai pelajar yang sekarang sibuk nak cari bantuan belajar sedikit sebanyak dapat mengurangkan bebanan kewangan sepanjang  pembelajaran di mana-mana IPT nanti. Jadi aku kongsikan beberapa pautan yang mungkin pelajar sendiri boleh mohon.

Skim Dana Ehsan Pendidikan (SDEP): http://www.ypm.org.my
Tun Rahah Scholarship Fund: http://www.yayasancemerlang.org.my/
Yayasan Pelajaran Mara: http://jadypm.edu.my/
Biasiswa Tunku Abdul Rahman: www.yayasantar.org.my
Felda Johore Bulker Sdn Bhd: www.feldaholdings.com
Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah: www.sabah.gov.my/jpan
Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak: www.psc.sarawak.gov.my
Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah: www.biasiswa.sabah.gov.my
Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan: www.maiamp.gov.my
Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Perak: www.perak.gov.my
Majlis Agama Islam Negeri Johor: www.maij.gov.my
Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Selangor: www.selangor.gov.my
Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEN): tapem.melaka.gov.my
Gamuda Berhad: www.gamuda.com.my
Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan: www.jkmwpkl.gov.my
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja: www.kwsp.gov.my
Lembaga Zakat Selangor: www.e-zakat.com.my
Bank Rakyat Malaysia Berhad: www.yayasanbankrakyat.com.my
Pusat Zakat Sabah: www.zakat.sabah.gov.my
Tabung Baitulmal Sarawak: www.tbs.org.my
Yayasan Negeri Sembilan: www.yns.gov.my
Skim Biasiswa National Science: www.masduke.net/download/nsf.doc
Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi Malaysia: www.mosti.gov.my
Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO): www.perkeso.gov.my
Sarawak Shell Berhad: www.shell.com.my
Sapura Industrial Berhad: www.sapuraindustrial.com.my
Terengganu Advanced Technical Institute: www.tatiuc.edu.my
Yayasan Felcra: esistem felcra.com.my/yayasan/?index.html
Yayasan Pahang: www.yp.org.my
Yayasan Sabah: www.ysnet.org.my
Yayasan Selangor: www.yayasanselangor.org.my
Yayasan Tenaga Nasional Berhad: yayasan.tnb.com.my
Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN): www.yakin.kelantan.gov.my
Yayasan Terengganu: www.ytrg.terengganu.gov.my
Yayasan Pelajaran Johor (YPJ): www.johordt.gov.my/ypj
Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul Rahman: yayasansarawak.org.my/form/TAR.pdf
Yayasan Pelajaran MARA: http://www.ypm.org.my/index

Jadi mungkin perkongsian ini sedikit sebanyak memudahkan pelajar untuk mohon bantuan yang disenaraikan. Boleh la cuba mana yang sesuai. Ikut pengalaman, apply yayasan bank rakyat dan bantuan kewangan MUIP untuk anak Pahang

By the way, selamat datang kepada Mahasiswa UMP khususnya yang akan berdaftar pada September ini.

sumber MPP UMP

2 comments

terima kasih share! boleh tunjuk dekat adik elsa hehe

Good luck kepada sesiapa yg berjaya Tu boleh lah apply ikut list Aiman ni


EmoticonEmoticon