Barang Sudah Sampai Terus Daripada China Melalui SGShop

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop | Jika korang tak tahu lagi, sekarang Malaysian dah boleh shopping online barangan terus daripada China dengan melalui SGShop. Kalau sebelum wujudnya SGShop Malaysia, sudah wujudnya Taobao tetapi khusus hanya untuk rakyat China la. Lagipun websitenya pun full tulisah chinese. Jadi melalui SGShop Malaysia yang merupakan agent kepada Taobao, mereka menyediakan platform untuk Malaysian shopping barangan China.

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop

Jadi beberapa bulan yang lepas, pihak SGShop collaborate dengan beberapa blogger untuk menganjurkan giveaway shopping credit. Jadi melalui daripada ramai-ramai blogger yang adakan contest aku berjaya memenangi beberapa daripada mereka. Aku menang rm300 rasanya.

Jadi pada Isnin lepas 7 Ogos semua barang yang aku order delivered in front of my door. Tarikh dimana aku buat payment untuk semua barang adalah 15 Julai. Jadi ikut pengiraan, lepas tarikh bayaran sehingga tarik delivered ambil masa 31 hari. Sebulan untuk barang aku sampai. Itu sebab aku gunakan shipping yang paling murah iaitu melalui Sea Shipping

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop

Jumlah barang yang beli adalah sebanyak 5 buah. Total barangan sebanyak RM215.61+RM19.86 = RM235.47. Dan untuk kos shipping aku kene bayar RM50.71+RM17.77 = RM68.48. So Total Up semua = RM303.95. Barang aku yang beli 3 pasang kasut, 1 mi band tempered glass dan drawing tablet. From calculation, shipping aku lebih kurang 28% daripada jumlah harga barang. 

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop

Aku tak tahu macam mana nak tahu berat barang kita sebelum kita beli, aku tak jumpa description pasal weight, atau aku tak perasan. Kos shipping tinggi sebab aku beli kasut average 800 g kot untuk sepasang then total up lebih kurang 3 Kg. Lagipun harga shipping dia bagi aku murah. Kasut dah murah 1, belas-belas hinggit je. Barang pun ok bila sampai ke Malaysia. Kalau ada sesiap tahu cara nak tengok berat sebelum beli, let me know. Kalau ada lagi yang nak belanja shopping credit, stadium Bukit Jalil daku tadahkan. haha

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop

Sudah Berbelanja Terus Daripada China Melalui SGShop

Untuk tempoh sampai barang ke kita, pada mulanya bergantung bila barang daripada owner sampai ke warehouse, lepas tu barulah daripada warehouse boleh ship terus ke Malaysia. Aku dulu ada 1 kasut yang lambat sikit sampai, jadi aku ship dulu 4 barang yang lain. Sebab tu ada 2 invoice. Tetapi yang besntnya semua barang daripada POSLaju sampai serentak ke rumah aku. Terima kasih SGShop Malaysia!

4 comments

Alhamdulillah~~ rasanya ramai dah brg SGShop yg sampai .. bestnyaa...

Seronoknyaaaaaaaaa. Sampai tiga ratusss. Drawing tablet pon tunjuklaaa. ke nanti lukis letak IG?

// afifahaddnan

kan. mungkin bloggers ni order masa yg sama hehe

alhamdulillah rezeki contest sebelum ni. tablet tu kene belajar dulu. tak biasa lagi. tp saya ni bkn pndai sgt pun lukis. nak belajar lagi ni


EmoticonEmoticon