Bajet Flight Dengan Air Asia

air asia

Siapa yang tak kenal AirAsia, one of the world’s leading Low-Cost Carrier (LCC) headquartered kat Malaysia. Yang pertama of Full-LCC in Indonesia, having the main characteristics as follows: add-on facilities purchasable during online booking like checked baggage, pre-reserved meal and seat selection. Diorang memang target untuk offer low cost price kepada customer yang nak travel dengan harga murah.

AirAsia ada banyak subsidiaries. Two of the well-known ones in Southeast Asia are Thai AirAsia and Philippines AirAsia. Besides its main hub in Kuala Lumpur, Malaysia AirAsia opened secondary hub in Johor Bahru, yang boleh terbang ke Singapore, Phuket and Bangkok. As one of the affiliates of AirAsia International, AirAsia Indonesia tawarkan kepada customer dia for domestic and international routes in or from Indonesia. AirAsia Indonesia began operating pada tahun 2004 from Soekarno-Hatta headquarter. Both domestic and international flights operate at Terminal 3 Soekarno-Hatta International Airport. Dah macam penulis artikel untuk AirAsia lak aku ni. Haha

Aku promo AirAsia ni sebab korang boleh book AirAsia online di Traveloka. Easy because korang boleh terus book dari website then baru korang boleh book the place to stay dalam web or apps Traveloka. Banyak awards have been achieved under Tony Fernandes’ leadership. AirAsia Indonesia is listed in Category 1 for flight safety. So the percentage untuk selamat sampai ke destinasi agak tinggi insyaaAllah. For four years in a row, AirAsia achieves Skytrax’s World’s Best LCC.

Salah satu strategi yang aku dapat tengok dari AirAsia adalah diorang banyak offer promo untuk fares diorang. Because of that you will get the best deal by book early, and sometimes the price macam lagi murah dari korang naik bas. Ini kisah benar. Now setiap orang mampu untuk terbang with the lowest fares ever sesuai dengan slogan diorang “Now Everyone Can Fly”.

traveloka

So macam mana nak book kan, first sekali korang select route mana yang korang nak pergi. Banyak choices yang ada untuk korang pilih. Then pilih date yang korang nak pergi, the jadual yang ada nanti akan ada sekali price for your calculation untuk cost vacation korang. Easy as that. Then fill in info pasal passenger. Kalau book 4 seat jangan korang isi nama yang sama, isi the exact name and information the passenger. Senang nanti stewardess or steward nak greeting. After that korang pilih payment method. Lepas setel semua, AirAsia e-ticket akan disend ke email korang, so don’t forget to check your email as e-ticket ni penting. Print lepas dapat and bawa airport. Just that make sure date korang dalam e-ticket tu betul so takdelah korang datang awal sehari ke airport sebab excited sangat. Hahaha.

AirAsia e-ticket is an eligible proof for AirAsia flight, received after completing your online booking transaction. So make sure korang pegang and simpan untuk masa check in nanti, if not habislah vacation korang memang spoil the mood nanti.

travel

Aku nak citer sikit sejarah diorang ni, they were established in 1993, AirAsia belonged to a state-owned DRB-HICOM. Its Boeing 737 served the initial flight in 1996. Already in that era, Malaysia has had an advanced aviation industry, labelling AirAsia as the first generation facing a highly competitive challenge.

Disebabkan hutang yang tak dapat setel DRB-HICOM sold AirAsia on December 2, 2001. TimeWarner’s former senior official Tony Fernandes purchased AirAsia RM1 saja, ya seringgit jer. Tony Fernandes then set new strategies through total rebranding. Within only a year, AirAsia successfully gained profit, establishing its strong position as the Southeast Asia’s first LCC.

Cheap long-haul flights such as from Kuala Lumpur to cities in Australia, Europe, Japan and South Korea diperkenalkan untuk people. Orang boleh travel jauh dengan kos yang serendah boleh. Even aku rasa duit raya budak pun dah boleh beli flight ticket. These flights use Airbus A-330 and operates under the name AirAsia X. Offering competitive low fare, AirAsia X also flies to destinations like Tokyo, London and Gold Coast. Tokyo sudah! So ke London ke kita weh!!!

Japan travel

6 comments

Now Everyone Can Fly...that is a great motto of AK

Air Asia mmg murah Kan. Lagi2 kalau dgn traveloka

betul tu. kalau pandai cari tarikh promotion lagi la dapat murah.

nice sharing..dh lama tak travel naik kapa terbang ni

mungkin kekangan masa kan. btw terima kasih

helloaiman


EmoticonEmoticon