Upload gambar di Instagram melalui laptop

Sekarang dah terlalu ramai pengguna yang aktif di media social, dan Instagram merupakan salah satu media yang terkenal dah ramai pengguna aktif. Instagram kini menawarkan aplikasi pada kedua platform terkenal iaitu pada android dan juga iOS, tetapi tidak platform windows ataupun macOS. Jadi Instagram hanya boleh diaccess di smartphone pada awalnya.

Tetapi pihak instagram dah membuat lagi perubahan membolehkan acc instagram dibuka di browser laptop melalui www.instagram.com. Jadi pengguna boleh access instagram melalui laptop tanpa menggunakan smartphone, tetapi ianya terhad dimana di browser kita hanya boleh like dan komen sahaja tanpa boleh memuat-naik (upload) gambar ke acc instagram sendiri

Sekali lagi update terkini, sekarang instagram boleh like, komen dan upload gambar terus melalui browser tanpa menggunakan applikas official instagram. Tapi iainya terhada pada browser smartphone sahaja, laptop tak boleh. Tetapi jangan risau, sesuai dengan tajuk, aku akan tunjukkan cara macam mana nak upload gambar ke instagram terus melalui browser laptop.


Secara asasnya bila kita buka acc instagram sendiri di google chrome ia akan menunjukkan paparan seperti ini

upload gambar di instagram melalui laptop


Pertamanya, anda perlukan browser google chrome dan search mobile browser emulator dan klik yang atas sekali

upload gambar di instagram melalui laptop

Jadi lepas klik tu, akan keluar seperti dalam gambar dan klik button + add to chrome

upload gambar di instagram melalui laptop


klik button add extension

upload gambar di instagram melalui laptop


Jadi akan keluar icon m seperti dalam gambar kotak merah

upload gambar di instagram melalui laptop


Kalau apa-apa keluar just pangkah je, then klik sekali lagi logo m tu sehinggah keluar seperti dalam gambar dan pilih dan kliklah saiz mana-mana. Jadi browse semula ke acc instagram kita.

upload gambar di instagram melalui laptop


Seperti yang aku punya ni, aku guna 320 x 568 (saiz screen iphone 5), maka akan pop up window yang mana acc instagram kita sama seperti dibuka di saiz screen iphone 5, dan sekali gus seolah-olah browse di smarphone. (Log in insta macam biasa)

upload gambar di instagram melalui laptop


Jadi bila dah dalam mood seperti browse di smartphone, maka boleh la dah upload gambar direct terus ke acc instagram sendiri. Sekarang logo camera tu dah keluar, dah boleh upload!!

upload gambar di instagram melalui laptop



Pastikan anda buka dulu www.instagram.com barulah tekan logo m tersebut.
Kekurangan upload di laptop ni ialah aokme tak boleh letak effect dan tak boleh pilih nak upload serentak di media social lain. Tapi aim nak upload gambar melalui laptop tanpa guna applikas instagram di smartphone tercapai. Kalau tak faham, boleh la tanya.

p/s : untuk browser lain tak pernah cuba lagi

10 comments

Menarik jugak ni aiman. tak pernah cuba pulak. hihi

kan. lagipun baru je update ni. blogger kn suka duk depan laptop, boleh la terus upload lepas ni

wah! thank you for the sharing!

baru tau hahaha thnkyou aiman share benda ni :D

gempak gila :O Thank you for sharing yaaa~! ^^

welcome shafiqah. moga bermanfaat

hehe kongsi mana ilmu yang ada je

Nice info and sharing. Thank you ^^

terima kasih sudi baca. welcome


EmoticonEmoticon