Tukar ringtone iPhone tanpa guna iTunes



Entry kali ni aku nak tunjukkan bagaimana cara nak transfer lagu tanpa menggunakan iTunes di komputer. Jadi tutorial ni hanya menggunakan iPhone semata. Untuk tutorial ni aku guna iPhone 5S. Caranya sama sahaja untuk semua jenis iPhone. Ok kita terus kepada tutorialnya.



Anda hanya perlukan 3 apps yang penting, iaitu Youtube, GarageBand dan Documents. Sekarang semuanya sudah free terutamanya apps GarageBand.


Mula-mula search sahaja ringtone yang kita nak di apps Youtube, seperti contoh yang aku nak cari adalah ringtone Ed Sheeran versi remix. So taip la benda yang sesuai


Kemudia cari button share dan tekan dan cari button copy link dan tekan. Secara automatic copied.


Masuk apps Documents dan tekan button compass kat kanan bawah (dalam kotak merah)


Seterusnya taip http://ytmp3.cc untuk convert video youtube tadi kepada mp3


Paste link copied dari youtube tadi di kotak merah dan tekan button convert


Seterusnya tekan button Download


Tekan button done dan tunggu sehingga habis download


Bila dah siap nanti just klik je lagu tu


Dia akan bawa ke file downloads dan tekan button edit


Pilih lagu yang kita dah convert tadi dan klik More di kanan bawah


Seterusnya pilih Open in


Dan seterusnya klik button Add To iCloud Drive


Akhirnya pilih iCloud Drive. Done di apps Documents


Sekarang buka apps Garageband dan klik Continue


Klik button Use Garageband pula


Sekarang cari Audio Recorder (slide la kiri ke kanan untuk cari gambar microphone tu) dan klik mic tu


Seterusnya klik button + dikanan atas tu (kotak merah)


Adjust Manual kepada 15. Bermaksud tempoh 15 saat. Klik done


Seterusnya tekan button seperti dalam kotak merah


 Klik button dalam kotak merah tersebut


Pilih Audio Files tab dan tekan Import from iCloud Drive


Pilih lagu yang kita simpan di iCloud Drive sebentar tadi.


Klik dan drag file mp3 tersebut


Tadaaa dah masuk ke timeline GarageBand


Seterusnya klik My Songs


Klik button Select


dan klik My Song dan button dalam kotak merah seperti dalam gambar


Pilih button Ringtone


Then, korang boleh rename file ringtone dan tekan button Export



Tekan button Use sounds as...


dan pilihlah mana yang aokme suka


Sekarang siap dah custome rintone anda dan ianya tanpa menggunakan iTunes dan komputer. Tak faham boleh tanya, dah faham sebar-sebarkan lah ke seluruh pelusuk dunia.

6 comments

kalau IQ pengguna iphone mesti IQ seronok dengan tutorial ni, tapi malangnya IQ pengguna samseng. huhuhu. Tapi mungkin disebabkan faktor usia juga, IQ tak minat kalau ringtone berlagu sekarang, sekadar pakai ringtone sedia ada dalam handphone sahaja. huhu

follow sini. #10. terima kasih singgah ke dunia blog IQ =)

kita sama sebenarnya, tutorial ni asalnya buat untuk adik dan seterusnya share juga dengan orang ramai. saya pun dah tak minat sangat ringtone lagu2 ni. semua guna yang ada dalam phone je

Banyaknya dia punya steps ;; Anyway thanks for sharing! InshaAllah, entri ni akan dikunjungi ramai Iphone users nanti ^^

sebabnya hari2 ada je duk tanya mcm mana nk buat kt group fb. nanti bagi tutorial ni je senang

nice info I like it. but used https://www.mp3converter.net for converting youtube to mp3. its working fine for me. even this site also working fine. Thanks for sharing this information.

you are welcome. btw act thats a lot of site to convert the file. so up to us.


EmoticonEmoticon