Cara nak follow blog orang lain


follow blog

Aku ni bukanlah master dalam bidang blogging ni, aku hanya sekadar mahu share ilmu yang aku dapat selama 2 bulan setangah aku blogging. Post kali ni lebih kepada tutorial bagaimana nak follow blog orang lain menggunakan 2 cara.

  1. Melalui widget followes sendiri
  2. Melalui add button reading list

Melalui widget follower

Cara ini biasanya kita boleh lakukan apabila sesebuah blog menyediakan widget tersebut seperti blog aku ni la. Dengan hanya menekan follow button dan membuat confirmation, kita sudah in touch dengan blog tersebut. Bagi aku follow blog orang lain seperti kita bookmark blog mereka, bila-bila masa jika kita ingin kembali untuk membaca artikel daripada blog mereka, kita just cari link dan klik sahaja tanpa menghafal setiap URL mereka. Jadi nak cari link mereka, pergi Dashboard > reading list > dan terpapar semua blog yang ada follow. pilih sahaja

Caranya : Cari widget blog tersebut seperti gambar dibawah > klik Follow > (akan keluar popup) klik Follow > Done!
follow back
klik pada Follow button

follow back
Akan popup windows dan klik Follow. Done

Melalui add button reading list

Cara ni sedikit lain berbanding cara 1 tadi, ini kerana, cara ini tidak memerlukan anda mencari widget followers tersebut. Cara ini hanya perlu dapatkan URL blog itu sahaja.
URL seperti ini > www.helloaiman.com <
 Caranya : Pergi Dashboard anda > cari reading list > klik logo pensil > klik add button > masukkan URL dan klik next > klik Follow > Done

add button reading list
klik reading list

add button list
klik logo pensil

add button reading list
klik add button

add button reading list
masukkan URL

add button reading list
klik follow. DONE!
Harap tutorial ni berguna kepada blogger lain khususnya blogger baru macam aku ni. Setidak-tidaknya ada alternatif lain nak follow blog orang lain kan. Mungkin ada widget followersnya selalu error, mungkin cara ke 2 ini berkesan, aku tak pasti, sebab belum pernah cuba lagi. Haa! mana yang tak follow lagi, boleh la hehe sekadar meningkatkan engagement kan. Terima kasih semua. Selamat berpuasa!

15 comments

Alhamdulillah Aiman.. mama akhirnya berjaya folo Aiman guna kaedah no 2. Kalau tak Ada error saja.. Mmg membantu Sgt posting Aiman ni. Tqvm

Ohh..

Terima kasih atas tip ni.

Baru kak ana tau. Thanks aiman. Sellau susah nk follow blog yg xde butang follow tu

Saya dah follow aiman ya..aiman jg dah follow blog Etuza..tqvm

terima kasih info ni. tapi no 2 tu dah tak boleh buat. sebab list dah banyak sangat. no 1 pulak asyiik ada error manjang

info bagus ni.
selalu sis try cara no 1 tu. klik follow byk kali baru boleh follow. tapi tulah, jenuh jgk. huhu

kan. kadang2 dia error la. kene tekan banyak kali hehe

sama2. kan ada je error keluar bila follow

memang error dah skrg ni. nasib baik ada cara ke2. tq for sharing :)


EmoticonEmoticon